Het is niet een eenvoudig om de juiste printer te vinden. Dat terwijl je gewoon naar een prettige printer voor thuis op zoek bent. Wij vertellen je hoe wel!

Wist je dat verrassend weinig mensen tegenwoordig nog maar een printer in huis hebben? En dat de lokale copyshops het beter dan ooit doen? Dat terwijl je voor een klein bedrag een mooie printer in huis kunt halen.

Je hoeft voor thuis namelijk niet de meest moderne en beste printer te hebben. Een degelijke printer op een prettig prijsniveau, is voldoende om al het werk mee te doen. Printen van werkstukken of notulen: daar heb je geen top-of-the-line printer voor nodig.

Maar hoe weet je wat voor printer je dan wel nodig hebt? Dat leggen we je hieronder uit.

Maar eerst.. onze eigen keuze beste printers voor thuis

Laten we niet te hard van stapel gaan, want er is nog een makkelijkere manier om te ontdekken wat een goede printer voor thuis is. Namelijk door ons lijstje te lezen met de vijf beste printers voor thuisgebruik!

Zoals je kunt zien komen verschillende merken op ons lijstje terug met ieder hun eigen voordelen. Voor welke printer ga jij?

Waar je op moet letten bij een printer voor thuis

Als je vandaag de perfecte printer voor thuis komt, heb je de komende tien jaar er geen omkijken meer naar. De moderne printer, ook binnen een lager budget, gaat namelijk jaren mee.

Dan wil je natuurlijk wel een printer hebben die ook prettig in gebruik is. Want ook al is de printer misschien wel sterk genoeg om jaren mee te gaan; als de printer niet prettig te gebruiken is, stap je binnen een paar jaar weer op een ander model over. En dat is zonde van het geld.

De oplossing? Het onderstaande lijstje met tips en onze eigen top vijf grondig doornemen. Pas dan weet je zeker dat je een goede printer voor thuis koopt!

Prijs

Printers voor thuisgebruik mogen niet meer kosten dan €200. In veel gevallen, ben je zelfs met een printer voor ruim onder de €200 al klaar. Waarom? Simpelweg omdat je in de meeste gevallen je printer niet intensief gebruikt.

De meeste printers staan 99% van de tijd stil. Dat wil zeggen dat ze niet actief gebruikt worden op een manier zoals we dat van kantoren gewend zijn. Je zult af en toe op een dag flink wat moeten printen. Daar blijft het dan waarschijnlijk ook bij.

Herken jij jezelf in het bovenstaande gebruik? Dan is het onnodig om voor een dure thuisprinter te gaan.

Mate van gebruik

Eerder kon je lezen welke invloed de prijs kan hebben op het model. Een duurder model is meestal ook beter geschikt voor intensief gebruik. Een wat goedkoper model is daarentegen uitstekend als je niet van plan bent om je thuisprinter veel te gebruiken.

Maar wat als je nog niet weet hoeveel je jouw printer thuis gaat gebruiken? Helemaal in een tijd waar thuiswerken steeds normaler begint te worden. Je kunt, bijvoorbeeld als docent, niet onder fysieke stukken uit. Moet jij dag in dag uit documenten doorlezen? Dan wil je ook wel eens wat kunnen printen.

In dat geval, zal de prijs van je nieuwe printer ook wat hoger mogen zijn. Je wilt wel een printer die:

  • Volume aankan
  • Niet te langzaam is
  • Hoge volumes in goede kwaliteit print

Kwaliteit van de output

Dat wat je print, komt er nooit bij iedere printer precies hetzelfde uit. De wijze waarop een printer een document of afbeelding afdrukt, is uniek. Geen printer is in staat de print van een andere printer perfect na te bootsen. En dat hoeft ook niet.

Je wilt alleen vast dat wat uit je printer komt, van degelijke kwaliteit is. Bij ieder model dat hierboven in onze top vijf beschreven is, is dat de norm. Echter zullen sommige mensen thuis een goede printer willen waar de kwaliteit van de print zeer hoog is. Een goed voorbeeld hiervan is als je foto’s of andere afbeeldingen wilt uitprinten.

Ga in de recensies van de printer die jij overweegt te bestellen na hoe goed de kwaliteit van het geprinte resultaat is. Dit is de enige manier om voordat je een printer aanschaft echt te weten wat de kwaliteit is.

Overigens zijn er tegenwoordig verschillende webwinkels waar je zelfs na gebruik van de printer de printer nog kunt retourneren.

Gebruikskosten

De gebruikskosten van printers kunnen sterk uiteenlopen. Een inkjetprinter is volgens diverse metingen veruit het goedkoopst om te kopen maar het duurst om te gebruiken. Je moet regelmatig nieuwe cartridges bestellen en dat moet vaker wel dan niet bij de fabrikant van de printer. De kosten kunnen, vooral bij intensief gebruik, snel oplopen.

Een goedkoper alternatief op de lange termijn is de laserprinter. Weer een stuk duurder in de aanschaf, maar aanzienlijk lagere gebruikskosten.

Toch zullen de meeste mensen niet genoeg een printer thuis gebruiken om een dure laserprinter te rechtvaardigen. Vraag jezelf daarom goed af of het erg is als je gebruikskosten wat hoger dan gemiddeld zijn. Op de lange termijn, ben je mogelijk alsnog goedkoper uit met een goedkope inkjetprinter voor thuis waarvan de gebruikskosten weliswaar hoog zijn.

Gebruiksgemak

En dan is daar natuurlijk het gebruiksgemak nog. Een printer is pas voor thuisgebruik geschikt, als het hele gezin er op een prettige manier gebruik van kan maken. Je wilt niet dat er elke dag een zoektocht nodig is om te ontdekken waarom de printer niet werkt. Net als dat je niet wilt dat het nodig is dat er een dikke handleiding gebruikt moet worden om even iets in kleur uit te printen.

Gelukkig zijn de budget printers uit onze top 5, die geschikt zijn voor thuisgebruik, allen zeer prettig in gebruik. Voor jong en oud is het vrijwel meteen duidelijk wat gedaan moet worden om iets uit te printen. Dat haalt veel van de klassieke ergernissen rondom printen weg!

Bekijk alle printers tot €200,-